Moldova Film Festival a desemnat finaliștii Competiției de scurtmetraje

Romanian Creative Week. Iași, 2-6 iunie 2021

Moldova Film Festival, parte a amplului eveniment Romanian Creative Week (RCW), a anunțat finaliștii Competiției de scurtmetraje.

Cele trei calupuri, două competiționale și unul necompetițional, aduc împreună 16 scurtmetraje, la care se adaugă două – Contraindicații al Luciei Chicoș (premiat la Cinéfondation, Cannes 2020) și Amar al Sarrei Tsorakidis (Cel mai bun scurtmetraj, la TIFF 2020), care vor veni în deschiderea No Data Plan (r. Miko Revereza, 2019), respectiv Fourteen (r. Dan Salitt, 2020).

Partea competițională cuprinde 11 filme, împărțite în două calupuri, astfel:

Calupul „Pur și simplu m-a luat viața”, care citează o replică foarte frumoasă din Laila al Rayei al Souliman, urmărește chiar această idee, cum duce viața pe cineva dintr-o parte într-alta și ce se petrece cu cei lăsați în urmă. Din acest calup fac parte următoarele filme:

* Laila (r. Raya al Souliman, 2020) – 26 min, ficțiune
* Mă uit înapoi și dispare (r. Teona Galgoțiu, 2019) – 16 min, ficțiune
* Fotbal (r. Bogdan Alexandru, 2020) – 8 min, ficțiune
* Influencer (r. Alex Petrican) – 1 min, animație
* Ziua în care Vali și-a mutat televizorul (r. Vlăduț Iosef, 2020) – 8 min, ficțiune
* Miroir (r. Laura Pop, 2020) – 3 min, animație
* Margini (r. Bogdan Balla, 2019) – 8 min, ficțiune


„Strigător la cer!”, cel de-al doilea calup, este mai puțin grav. Împărați goi licitează pentru șevalete, la tot colțul găsești pitiți homosexuali, iar toate astea aduc femeile în pragul unor crize de nervi. Nimeni nu mustăcește, e doar dorința de a sărbători ambițiile iconoclaste, așa obraznice cum sunt ele. Din cel de-al doilea calup fac parte filmele:

* Vânătoare de hipopotami și crocodili (r. Germain Kanda, 2019) – 20 min, ficțiune
* Sașa și Petre (r. Luca Istodor, 2020) – 10 min, animație
* Colors (r. Ana Breten) – 17 min, ficțiune
* Kookie (r. Iulia Necșulescu, 2018-2020) – 9 min, ficțiune


„Cât despre acele cinci non-ficțiuni found footage care formează calupul «Ce-am găsit al meu să fie», în ele se citește euforia documentarului care-a venit de nicăieri peste cinemaul românesc. Doar că anvergura pe care-au căpătat-o colectiv (r. Alexander Nanau, 2019) și Acasă (r. Radu Ciorniciuc, 2020) ar putea înlesni scrierea unei istorii inexacte, în care zvâcul cinemaului non-ficțional românesc ar fi redus la observațional și-atât. Ei bine, nu; iată video-eseistică, video-poezie, docuficțiune și atâtea altele, calupul e neîncăpător”, arată organizatorii Moldova Film Festival.

Din „Ce-am găsit al meu să fie” (necompetițional) fac parte:

* They say kifs are happy (r. Miruna Nica, 2020) – 4 min, documentar (video-poem)
* Temnițe și alte note despre ascunziș (r. Bogdan Balla, 2019) – 13 min, documentar
* Kiss Kiss through history (r. Diana Smeu, 2020) – 7 min, documentar (video-eseu)
* Elefant departe (r. Teona Galgoțiu, 2020) – 12 min, docuficțiune
* Sunt aici (r. Alina Manolache, 2020) – 15 min, documentar


De selecția filmelor s-a ocupat criticul de film Călin Boto, cu participarea directorului artistic al Moldova Film Festival, Flavia Dima.

Moldova Film Festival este organizat de Asociația EchitArt și Common Ground și se va alătura celorlalte industrii creative prezente la Romanian Creative Week. Festivalul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești și primul mare eveniment cu publicul organizat la Iași în 2021, se va desfășura în perioada 2-6 iunie 2021. Din cadrul RCW vor mai face parte o serie de festivaluri importante, precum Visual Arts, Romanian Fashion Week, Architecture, Musicalling, VegFest.

Despre Romanian Creative Week:

Într-o perioadă în care industriile sunt lovite puternic de pandemie, Romanian Creative Week își propune să facă un pas firesc, dar mai ales în siguranță, pentru dezvoltarea industriilor creative autohtone. Iașul se va transforma, între 2 și 6 iunie 2021, în nucleul creativității din România, găzduind nume sonore din domenii precum modă, arhitectură, muzică, film, publicitate, new media, design industrial.

RCW este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

Mai multe detalii despre RCW, pe www.2021.romaniancreativeweek.ro și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube.


Echipa Romanian Creative Week
W: www.2021.romaniancreativeweek.ro
E: presa@2021.romaniancreativeweek.ro