Show grandios la debutul celei de-a XIII-a ediții a Romanian Fashion Week

Irina Schrotter: Este un eveniment care întinde o mână generoasă generației tinere

Catwalk-ul impresionant, cu lungimea de 36 de metri, a prins viață vineri, 4 iunie 2021, în prima zi a Romanian Fashion Week, cel mai important eveniment de modă din țară, organizat la Iași.

Pe scena care acoperă un spațiu de 1.000 de metri pătrați, zeci de modele au prezentat ultimele creații ale designerilor participanți la show-urile găzduite de Grădinile Palas.

Carmen Cherecheș, Prosper Center, Crina Bulprich & Monom, Octavia Chiru, UNArte București – Departament Modă, Lucian Broscățean, Sandra Chira, Cristina Lazăr, Venera Arapu și Murmur sunt designerii și brandurile care au deschis, vineri, 4 iunie 2021, prezentările de modă din cadrul Romanian Fashion Week.

Pe parcursul întregului eveniment, peste 30 de creatori tineri, dar și consacrați vor încânta publicul cu colecțiile lor.

„Este un eveniment care întinde o mână generoasă generației tinere de creativi. Noi, cei din Iași, sperăm ca, în felul acesta, să semănăm sămânța unei prietenii pentru zeci de ani”, a explicat designerul Irina Schrotter, de numele căreia se leagă tradiția organizării Romanian Fashion Week, eveniment aflat la cea de-a XIII-a ediție.

Odată cu deschiderea show-urilor de modă, stilistul Ovidiu Buta, curatorul Romanian Fashion Week, a declarat: „Este foarte interesant să citești personalitatea designerilor când te uiți la haine. Trebuie să creștem oameni, dacă vrem să fim într-o industrie sănătoasă”.

„La ediția din acest an, vedem colecții care se încadrează în direcția de responsabilitate, sustenabilitate și inovație, trei dintre conceptele esențiale pentru moda secolului XXI”, spune designerul Lucian Broscățean, coordonatorul secțiunii Innovative Future Platform, din cadrul Romanian Fashion Week, dedicată tinerilor creatori de modă.

Festivalul Romanian Fashion Week a demarat cu testarea generală a participanților, iar în urma rezultatelor toți s-au încadrat în normele sanitare stabilite de autorități, în privința combaterii pandemiei de COVID-19.

Evenimentul dedicat modei continuă, în capitala Moldovei, pe tot parcursul weekend-ului.

Programul prezentărilor designerilor

Programul prezentărilor designerilor SÂMBĂTĂ, 5 IUNIE 2021

18:00-19:00 / I.F. PLATFORM
Andra Handaric Studio, Wanderer Wearables
BORBALA, LU:NE
Alexandru Floarea & Vika Tonu20:00-21:00 / ROMANIAN DESIGNERS
Lin & Mihaela Glăvan
Hamza
Jolidon
Andrea Tincu


DUMINICĂ, 6 IUNIE 2021

18:00-19:00 I.F. PLATFORM
Tudor Halațiu, Vladimir Sîrbu
Chic Utility, Inga Brăgaru
BOL Fashion of Nature, Arsene Lucian Alexandru20:00-21:00 / ROMANIAN DESIGNERS
Ioana Ciolacu
i.f. powered by irina schrotter
Smaranda Almășan – Fashion Film
Irina Schrotter


Show-urile de modă pot fi urmărite atât live, în Grădinile Palas, cât și online, spectacolele fiind transmise pe paginile de Facebook și de Instagram ale Romanian Creative Week, precum și pe canalul de YouTube al evenimentului.

Despre Romanian Fashion Week

Romanian Fashion Week are loc în cadrul Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești și primul mare eveniment cu public organizat anul acesta în România.

Ediția din acest an a Romanian Fashion Week are două componente: Romanian designers și Innovative Future Platform.

Prima secțiune este dedicată designerilor consacrați, mulți dintre ei cu o carieră internațională și cu premii obținute la prestigioase evenimente profesioniste. Ceea ce îi leagă pe toți participanții este creativitatea și faptul că fiecare și-a conturat o puternică identitate vizuală. Colecțiile sunt destinate sezonului toamnă/iarnă 2021/2022 și reliefează diferite zone creative ale modei românești. Smaranda Almășan, Venera Arapu, Lucian Broscățean, Ioana Ciolacu, Mihaela Glăvan, Jolidon, Murmur, Andrea Tincu, Irina Schrotter sunt designerii consacrați care vor fi prezenți la ediția din acest an a Romanian Fashion Week. Curatorul secțiunii Romanian designers și al întregului eveniment dedicat modei este stilistul Ovidiu Buta.

Evenimentul de la Iași este cunoscut drept o rampă de lansare pentru tinerii creatori de modă. De-a lungul celor 12 ediții organizate până acum, Romanian Fashion Week a lansat peste 40 de tineri designeri, unii dintre ei fiind prezenți, ca designeri consacrați, la evenimentul din 4-6 iunie 2021, de la Iași.

Ceea ce la primele 12 ediții era secțiunea de Debut devine, în acest an, Innovative Future Platform, coordonată de designerul Lucian Broscățean. Secțiunea cuprinde o selecție de creativi care au deja în CV participări consistente la evenimente profesioniste, încununate cu diferite premii și/sau nominalizări. Proiectele creative cu o identitate vizuală bine conturată sunt prezentate sub forma de colecții individuale sau de grup.

Pe lista tinerilor designeri, care au prezentările la secțiunea Innovative Future Platform, sunt: Arsene Lucian Alexandru, BOL Fashion of Nature, BORBALA, Inga Brăgaru, Crina Bulprich, Carmen Cherecheș, Chic Utility, Sandra Chira, Octavia Chiru, Alexandru Floarea, Tudor Halațiu, Andra Handaric Studio, i.f. powered by irina schrotter, LU:NE, Cristina Lazăr, MONOM Studio, Sabina Pop, Prosper Center, Vladimir Sîrbu, Vika Tonu, Wanderer Wearables.

O parte inedită a secțiunii dedicate tinerilor designeri este „i.f. powered by” , un proiect realizat în contextul Parteneriatului Instituțional de Practică inițiat de Irina Schrotter și Lucian Broscățean, în 2017, cu Departamentul Modă-Design Vestimentar al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

„De-a lungul celor patru ani, s-au organizat, cu diferite serii de masteranzi, internship-uri plătite și practică în fabricile de la Iași ale brand-ului irina schrotter. În fiecare semestru, acest tip de relaționare cu industria, dă un valoros know-how masteranzilor. Timp de 4 sezoane s-a lucrat la un proiect amplu cu parteneri strategici ai brand-ului, din Hong Kong și Shanghai.

Grupa de masteranzi ai anului II, coordonată de conf.univ.dr. Lucian Broscățean, prezintă câte trei ținute realizate cu sprijinul tehnic al Atelierului Irina Schrotter. Diversitatea tematică și morfologică, investigarea unor teme relevante pentru moda începutului de secol 21, deconstrucții și reconstrucții ale unor forme clasice și/sau ale unor tipare din Istoria Costumului sunt elemente care definesc colecțiile capsulă ce vor fi prezentate în cadrul Romanian Creative Week”, arată organizatorii.

Detalii despre Romanian Fashion Week: 2021.romaniancreativeweek.ro/fashion

Programul prezentărilor de modă: 2021.romaniancreativeweek.ro/full-schedule/program-rfw21

* În funcție de condițiile meteo, programul poate suferi modificări, care vor fi comunicate în timp util.

Partenerii principali ai Romanian Fashion Week sunt: Palas, Primăria Municipiului Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Raiffeisen Bank, Lancôme, Teilor, Philips, Freudenberg, Greenfield, Volvo, FIT.

Foto credit: Raluca Ciornea/Amanda Maier

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), Primăria Municipiului Iași și Palas. FEPIC este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Amănunte despre RCW, pe 2021.romaniancreativeweek.ro, pe paginile noastre de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube.

Partenerii primei ediții a Romanian Creative Week sunt: Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), Primăria Municipiului Iași, Palas, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, UniCredit Bank, Lancôme, George, primul banking inteligent, Philips, Raiffeisen Bank, glo™, Teilor, Freudenberg Performance Materials Apparel, Greenfield, Volvo, DPD, Laboratoarele Praxis, Nestea, Rodotex, ROTON, September, ProEvent, Share Architects, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, MECENA.art, Ordinul Arhitecților din România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, Travis Tours, Indiero, Miraval, Tribeca, Czech In, Humans of Architecture, Urbasn Eye, Humans Anticafe, Administrația Națională Apele Române, Carpatina, Facultatea de Arhitectură din Iași.

Partenerii Media ai evenimentului Romanian Creative Week: Pro TV, TikTok, TVR Iași, Agerpres, Elle, A List Magazine, Radio Iași, Newsweek România.

Programul complet al RCW: 2021.romaniancreativeweek.ro/full-schedule

Sănătatea este și prioritatea noastră

Sănătatea este o prioritate pentru noi toți, iar întregul eveniment Romanian Creative Week este organizat conform regulilor stabilite de autorități în vederea combaterii pandemiei de COVID-19. Pentru a respecta cu toții aceste reguli, îi rugăm pe cei care vor participa la evenimentele RCW să aibă în vedere și măsurile de mai jos:
* Să facă dovada vaccinării anti-COVID 19, prezentând adeverința de vaccinare în momentul accesului la eveniment;
Sau
* Să prezinte un test RT PCR, cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de eveniment;
Sau
* Să prezinte o adeverință din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Echipa Romanian Creative Week
E: presa@2021.romaniancreativeweek.ro