REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI PARTICIPARE
Cap. I. Dispoziții generale
Art.1. Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Palas Iași și in co-organizare cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Iași si Asociatia Culturala ProEvent, organizează, în perioada 12 martie – 15 aprilie 2021, concursul Walk & Talk, în cadrul Romanian Creative Week (denumit în continuare RCW), care va avea loc în Iași în perioada 2- 6 iunie 2021.
Concursul Walk & Talk (denumit în continuare Concursul) își propune selectarea unui proiect câștigător și finanțarea realizării instalației de artă și de arhitectură, în limita bugetului destinat, așa cum este stabilit in Art. 10 al prezentului Regulament.
Toate instalațiile înscrise în concurs au posibilitatea de a fi expuse cu acordul juriului, dacă construcția și logistica lor este asumată de autor din fonduri sau sponsorizări proprii.
Proiectul este finanțat din bugetul evenimentului RCW, organizat de către FEPIC.
Art.2. RCW vă invită la un concurs pentru instalații artistice (intervenții temporare) pentru activarea promenadei râului Bahlui.
Prin acest concurs ne propunem să încurajăm participarea artiștilor/creativilor la transformarea promenadei râului Bahlui. Căutăm idei de activare a acestei zone (partea reamenajată), instalații artistice, amenajări temporare, care să pună în valoare această zonă.
Concursul din acest an este o ediție-pilot, de testare, ale cărei mize sunt atragerea atenției asupra potențialului promenadei Bahlui, declanșarea unei reflecții asupra rolului său și creșterea unei dorințe comunitare de integrare a râului Bahlui în activitățile cotidiene ale cetățenilor.
CUVINTE-CHEIE: REVIGORARE VIZUALĂ | TURURI DE DESCOPERIRE | CAMPANII DE CONȘTIENTIZARE ȘI RESPONSABILIZARE | ATELIERE | ARTE VIZUALE | ARTĂ CONTEMPORANĂ
2.1. Comunitate și context urban:
Instalația va fi amplasată pe pasarela Trancu și va trebui integrată în parcursul pietonal al zonei, luându-se atent în considerare dimensiunile și arhitectura pasarelei. În arealul propus , de-a lungul malurilor Bahlui vor exista instalații și evenimente complementare realizate de asociațiile studențești, precum și de diverși parteneri implicați în dezvoltarea culturală și artistică a orașului. Instalația va fi intr-o relație de simbioză cu zona propusă și cu activitățile din cadrul evenimentului Industrii Creative.
Pasarela Trancu este o traversare pietonală peste Bahlui între platforma Universității Tehnice Gheorghe Asachi (care reunește facultățile și zonele de cercetare ale Politehnicii Iași care găzduiesc câteva dintre incubatoarele și centrele de spin-off ale Iașului) – pe malul stâng și cvartalul compact de locuințe colective Primăverii – pe malul drept.
2.2. Mizele pentru 2021
Având în vedere vecinătatea imediată cu un cartier rezidențial, credem că propunerile de activare trebuie să fie integrate în peisajul urbanistic al zonei și să ofere un contrapunct sau o soluție estetică care să reflecte creativitatea generației noastre și să amprenteze creativ zona.
Instalația artistică sau intervenția temporară pe care o vom selecta prin concurs are ca scop activarea râului, ca atare ea trebuie să fie adaptată locului de desfășurare propus și temei – relația orașului cu apa.
Art. 3. Prezentul Regulament stabilește principiile și procedurile de organizare a Concursului.
Art. 4. În vederea îndeplinirii scopului Concursului va fi constituită o Comisie de selecție, denumită în continuare Juriu.
Art. 5. Juriul Concursului, format din:
va analiza documentațiile înscrise în Concurs și va desemna câștigătorii, având în vedere următoarele criterii:
Art. 6. Lista propunerilor prezentate şi proiectul declarat câștigător vor fi făcute publice, la finalul procedurii de selecție, pe pagina de internet a Concursului, și anume, https://2021.romaniancreativeweek.ro/architecture.
Cap. II. Temă
Art. 7.
Despre Romanian Creative Week
Romanian Creative Week își propune să fie cel mai important eveniment creativ organizat în România ce aduce toate industriile creative într-o spectaculoasă săptămână de evenimente și activări. Fie că vorbim despre modă sau arhitectura, scriere de cod sau producție muzicală, dezvoltare de jocuri sau arte interpretative, design industrial sau publicitate, editare de carte sau producție de film, arte vizuale sau meșteșuguri, Iașul va deveni pentru o săptămână și nu numai locul în care tehnologia întâlnește și pune in valoare creativitatea.
La această prima ediție a Romanian Creative Week, Romanian Fashion Week (un eveniment cu o istorie spectaculoasă de mai mult de 10 ani) urmează să își întâlnească noii săi cei mai buni prieteni: arhitectura, artele interpretative, muzica, artele vizuale, publicitatea, noile medii (inteligenta artificială, realitatea virtuală și realitatea augmentată) și designul industrial. Obiectivul nostru este acela de a facilita întâlnirea dintre tinerii creativi cu numele consolidate deja ale creativității românești într-un efort comun de promovare, dezvoltare și consolidare a industriilor creative în România și în regiune.
Despre Râul Bahlui
Cel mai mare râu care tranzitează Municipiul Iași, Bahluiul izvorăște în județul Botoșani și se varsă în râul Jijia în localitatea Chicerești, parcurgând 119 km. Apare consemnat în istorie încă din secolul al XIV-lea. Asupra Bahluiului s-au efectuat mai multe lucrări de regularizare si s-au elaborat diverse planuri (de la diverse lucrări de decolmatare si reamenajare pana la ideea unui Bahlui navigabil spre râul Prut, legat de Marea Neagră). Este considerat un râu cu grad mare de poluare (clasa a IV de poluare din V existente, cf. situației din 2004). Râul Bahlui traversează orașul Iași pe o distanță de 11 km și a suferit ultima amenajare parțială în anul 2010.
Art. 8. Participanților li se solicită dezvoltarea unui concept și proiect artistic nou în vederea realizării unei instalații de artă și arhitectură de mari dimensiuni, conform cerințelor tehnice descrise în Capitolul VI, Art. 21-23.
Cap. III. Modalități de finanțare
Art. 9. Suma maximă de finanțare este de 5.000 euro brut (cu taxe incluse) Finanțarea va fi acordată doar la propunerea juriului, trebuind să respecte cerințele minime stabilite de Juriu și descrise în Art. 5.
În suma alocată instalației sunt incluse și toate taxele aferente acordării finanțării.
Cap. IV. Condițiile de participare la Concurs
Art. 10. Concursul, organizat în baza prezentului Regulament, este un concurs public, deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri sau persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizații neguvernamentale) active în domeniul artei și/sau arhitecturii contemporane.
Art. 11. Prin participarea la Concurs se presupune că persoanele fizice sau juridice care propun un proiect au calitatea de autor, în sensul Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 12. În cazul persoanelor minore, contractul va fi încheiat cu părintele sau tutorele legal al acestuia.
Art. 13. Nu pot participa la Concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajați ai instituțiilor organizatoare sau partenere, membrii comisiei de selecție sau membrii familiilor acestora, până la gradul al doilea inclusiv.
Cap. V. Desfășurarea Concursului, modalități de înscriere și selecție
Art. 14. Calendarul desfășurării Concursului este următorul:
Art. 15. Fiecare concurent va depune un proiect, într-o concepție unitară. În situația în care același autor/colectiv depune mai multe proiecte, pentru fiecare proiect în parte se va completa câte un formular de înscriere, regăsit pe site-ul concursului: 2021.romaniancreativeweek.ro/arhitectura.
Art. 16. După terminarea jurizării vor fi anunțate public numărul proiectelor selectate, autorul/autorii și titlurile proiectelor selectate.
Organizatorii vor invita reprezentantul sau reprezentanții fiecărei echipe de autori (pot fi prezenți la această întâlnire maximum trei persoane dintre cele enumerate în formularul de înscriere) la o sesiune de detaliere a proiectului și pentru a comunica concurenților temele de aprofundare și cerințele specifice în vederea realizării instalațiilor și pregătirea acestora anterior.
Art. 17. – Înscriere și predarea documentațiilor obligatorii
Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin completarea formularului de înscriere și încărcarea pieselor solicitate pe pagina de internet a Concursului până în data de 18 aprilie 2021, ora 23:59 (GMT+2). Documentațiile transmise prin poștă, e-mail sau fax, cele incomplete sau cele care nu respectă cerințele impuse de organizatori nu vor fi luate în considerare. Formularul de înscriere pentru concurs: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScixEYB3pgLY7ewdvxfN6D_wm69tGuiC_UEImPLbcO1oHZi0w/viewform
Art. 18. Conținutul obligatoriu al documentațiilor predate
Documentațiile încărcate pe pagina de internet a Concursului vor cuprinde următoarele piese:
I. PIESE SCRISE:
II. IMAGINI / PIESE DESENATE:
Se vor prezenta obligatoriu schițe de concept, simulări, fotografii-machetă, schițe cu dimensiuni, desene tehnice, vederi.
Art. 19. Prin participarea la Concurs, autorii își exprimă acordul cu privire la folosirea de către organizatorii Concursului a materialelor depuse în cadrul concursului în scopuri publicitare/promoționale/ editoriale.
Art. 20. Participanții au dreptul de a pune organizatorilor întrebări sau a cere lămuriri cu privire strict la regulamentul Concursului la adresa de email: arhitectura@2021.romaniancreativeweek.ro până la data de 1 aprilie 2021.
Cap. VI. Cerințe tehnice
Art. 21. Dimensiunile instalației propuse
Înălțimea recomandată (nu obligatorie) pentru instalația propusă este între 2 și 4 m.
În plan orizontal este recomandat (dar nu obligatoriu) ca instalația să se încadreze într-un pătrat cu latura de 2 m.
Art. 22. Materialele folosite și modul constructiv
Materialele folosite pentru realizarea instalației vor fi materiale preferabil ușoare, rezistente la intemperii, care vor permite expunerea lucrării de artă pe termen lung în spațiul exterior, neprotejată de precipitații sau diferențe de temperatură.
Sistemul constructiv va permite demontarea instalației în bucăți cu dimensiunea maximă de 1.3 x 1.5 x 2.5 m, în vederea asigurării condițiilor optime de transport. Sistemul constructiv va fi optim pentru asamblări si dezasamblări multiple.
În cazul în care instalația propusă are o greutate deosebit de mare, aceasta va fi prevăzută cu un sistem de ancorare și fundare, specificată încă din faza de propunere/concurs. Sistemul de ancorare trebuie să fie conform spațiului în care este amplasată instalația și nu trebuie să prezinte un pericol pentru publicul participant. Nu se permite realizarea unor fundații punctuale, doar sisteme plane, așezate direct pe teren. Limita de greutate pentru întreaga instalație nu trebuie să fie mai mare de 500 kg.
Materialele folosite și sistemul constructiv nu vor pune în pericol mediul înconjurător sau sănătatea publicului vizitator. Materialele folosite, la fel ca instalația asamblată, trebuie sa fie ignifuge și rezistente la intemperii.
Art. 23. Realizarea și transportul instalațiilor
Instalațiile vor fi integral realizate pentru acest concurs. În cazul în care materialele necesare realizării instalațiilor se află la o distanță mai mare de 30 km de locație, organizatorii și autorii vor împărți costurile de transport conform negocierilor din momentul semnării contractului. Lista de utilaje necesare pentru montaj va fi discutată la întâlnirea de semnare a contractului si stabilită de comun acord cu organizatorii. Participanții vor stabili de comun acord cu organizatorii timpul necesar pentru montare a instalațiilor. Lucrările trebuie să fie finalizate si instalate in sit până pe data de 31 mai 2021.
Cap. VII. Responsabilitățile câștigătorilor
Art. 24. Autorii proiectelor declarate câștigătoare vor avea următoarele responsabilități: