Vika Tonu

Suflet, profunzime, simbol și formă pură sunt cuvintele ce caracterizează bijuteriile marca VIKA TONU DESIGN, brand creat în 2013, după ce Victoria Tonu a absolvit Facultatea de Artă și Design din Huddersfield, Marea Britanie. În 2015, artista născută în Republica Moldova, dar stabilită la București, continuă să aprofundeze domeniul bijuteriei în cadrul Școlii de Bijuterie Contemporană din Florența, Italia. Pe lângă specializarea de designer de bijuterii, Victoria obține certificarea de gemolog după absolvirea cursurilor Institutului Gemologic Român din Timișoara, în 2018.

Victoria crede în puterea obiectului creat manual, mereu unic, încărcat cu puterea simbolului și ezotericului, ce poate deveni un totem pentru purtător. Cultura și vechiul alfabet grec, alchimia, simbolurile universale protectoare, astrologia și antroposofia reprezintă sursele de inspirație ale artistei, în timp ce piesele sale conceptuale reprezintă o reflexie a introspecțiilor și concluziilor proprii, a evoluției sale spirituale. Stilul bijuteriilor create de ea poate fi descris ca fiind minimalist, geometric, de simplificare către esență.

VIKA TONU DESIGN reușește, atât prin proiectele individuale cât și datorită colaborărilor sale, să fie expus și prezentat în cadrul mai multor evenimente și expoziții naționale și internaționale precum: World Intellectual Property Organization – Geneva, Elveția, Romanian Design Week, Vienna Design Week („Re.Re. Overriding design with Art and vice-versa”, 2016), London Fashion Week 2015 – International Fashion Showcase (Mențiune specială ”Best Designer” – Vika Tonu & Alexandru Nimurad pentru colecția „Ensemble of Broken Pieces”), Moldovan Design Week, Târgul Internațional de Bijuterie Contemporană AUTOR - București, Castelul Pelișor – Sinaia, galerii din Frankfurt, Antwerp, București, concept store-uri din Ibiza, Berlin, Regensburg, Chișinău, și multe alte prezentări de modă sau târguri de profil. De-a lungul timpului, VIKA TONU DESIGN a colaborat cu artiști precum Alexandru Nimurad, Naiana Vatavu, sau branduri românești ca Imaculatura, NOON, Studio Cabal, Atelierul de Haine și altele.

În prezent artista locuiește și creează în Spania, marcând o noua etapă pentru surse de inspirație și posibilități de colaborare.