BORBALA

Borbala este un brand de modă și accesorii reciclate, care experimentează constant cu diferite tehnici, noi și tradiționale, de upcycling și recycling. Caracterul creațiilor noastre este dat de contrastul dintre vechi și nou, prețios și aruncat. Industria modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume, nu sub aspectul emisiilor nocive directe, dar are un impact semnificativ pentru poluarea apei și produce emisii de carbon. Se produce mult și iresponsabil. Foarte multe haine noi și second-hand de calitate proastă ajung în Europa de Est.

Noi ne procurăm materiile prime în second-hand-uri și piețe de vechituri din România și Ungaria. Ne uităm în special după piese purtate, cu defecte, găuri, pete. Realizăm colecțiile vestimentare prin deconstruirea hainelor deja existente, pe care le recompunem în piese noi. Creăm patchwork-uri, colaje textile pe care le folosim ca un material nou, si croim piese din ele. Pe lângă asta experimentăm cu reciclarea plasticului și combinarea acestuia cu materialele textile.

Colecțiile noastre de bijuterii sunt realizate din plastic reciclat, de obicei din capace de suc, cutii de detergenți si de șampoane. Lumea vede plasticul ca materialul ambalajelor ieftine și obiectelor de unică folosință, chiar dacă nu se descompune niciodată. Prin aceste bijuterii ne-am dori să arătăm plasticul dintr-o altă perspectivă și să ne punem întrebarea: Oare chiar este gunoi ceea ce aruncăm zi de zi? Colectăm plasticul local, înainte de prelucrare este spălat, tăiat și apoi topit în obiecte noi. Fiecare piesă este finisată manual cu o tehnică specială. Rezultatul este unicat cu texturi și detalii irepetabile, și cu forme organice. Obiecte, care pe lângă faptul că sunt interesante si frumoase, sunt și piese statement. Crearea pieselor noi necesită multă atenție si creativitate, si rezultatul întotdeauna va fi unicat. Combinații surprinzătoare de diferite texturi, culori, și printuri din diferite țări și culturi, au o estetică nouă și fresh, un spirit tineresc, multicultural si cel mai important: responsabil.

Workshop-urile sunt foarte importante pentru brandul nostru. Împărtășirea ideilor si educarea este crucială pentru un viitor mai responsabil. Participăm la diferite programe educaționale în școli, festivaluri și încercăm să contribuim la conștientizarea problemei poluării cu plastic.