Momente speciale la Iași, la Romanian Creative Week

Momente speciale la Iași, la Romanian Creative Week. O premieră mondială, show-uri de modă, concerte și expoziții inedite

Weekend-ul începe la Iași cu unul dintre cele mai așteptate momente la Romanian Creative Week (RCW): show-urile de modă.

Celebrul festival Romanian Fashion Week, aflat la cea de-a XIII-a ediție, debutează vineri, 4 iunie 2021, de la ora 18.00, și continuă sâmbătă și duminică, aducând la Iași peste 30 de creatori de modă tineri, dar și consacrați.

Catwalk-ul grandios și întreg echipamentul, transportate la Iași cu șase TIR-uri, are lungimea de 36 de metri și acoperă un spațiu de 1.000 de metri pătrați din Grădinile Palas. Pe scena impresionantă vor defila zeci de modele, care vor purta creațiile celor peste 30 de designeri români care vor participa la Romanian Fashion Week.

Smaranda Almășan, Venera Arapu, Lucian Broscățean, Ioana Ciolacu, Mihaela Glăvan, Jolidon, Murmur, Andrea Tincu, Irina Schrotter sunt o parte dintre designerii consacrați care vor fi prezenți la ediția din acest an a Romanian Fashion Week.

Curatorul secțiunii Romanian Fashion Week este stilistul Ovidiu Buta.

Weekendul de modă este o continuare a unei expoziții extraordinare, care a fost inaugurată în 3 iunie 2021, „Right Here, Right Now”, găzduită de Palatul Culturii/Atrium. Curatorul evenimentului este stilistul Ovidiu Buta.

Nu e o problemă dacă nu ați prins inaugurarea, căci extraordinara expoziție poate fi vizitată pe toată perioada Romanian Creative Week, până în 6 iunie 2021.

Detalii despre expoziția „Right Here, Right Now”: 2021.romaniancreativeweek.ro/fashion/expo-rfw-2021

Detalii despre show-urile de modă: 2021.romaniancreativeweek.ro/fashion

BRUJA, Amuly și NOSFE, concerte la Musicalling

Tot de vineri, 4 iunie 2021, începe la Iași și festivalul Musicalling, în cadrul RCW, iar printre artiștii care vor încinge atmosfera se află BRUJA, Amuly și NOSFE.

BRUJA, Amuly și NOSFE vor susține show-uri de muzică live la Iași, în Grădinile Palas Mall, în perioada 4 – 6 iunie 2021.

Concertele pot fi urmărite atât live, în locațiile partenere din Ansamblul Palas Mall – grădinile Palatului, Tribeca și Czech In, cât și online, pe paginile de Facebook și de Instagram, precum și pe canalul de YouTube al evenimentului Romanian Creative Week.

Detalii despre Musicalling: 2021.romaniancreativeweek.ro/music

VegFest, cel mai mare festival dedicat vieții sănătoase

Din 4 iunie până pe 6 iunie, Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași va găzdui o mulțime de standuri cu produse 100% vegetale și activități de promovare a unui stil de viață sustenabil. VegFest se adresează tuturor celor interesați de impactul lor asupra acestei lumi și de ce presupune un stil de viață sănătos și responsabil, totodată, față de mediu și animale.

VegFest este locul în care puteți experimenta o multitudine de arome și de condimente, gusturi și senzații. Orice specialitate la care v-ați putea gândi și chiar unele pe care nu vi le-ați imaginat vă vor așteaptă aici.

Una dintre surprizele pregătite de organizatorii VegFest este Vegan Talks, o discuție despre alimentația sănătoasă, la care sunt invitați: Dragoș Pătraru - jurnalist, prezentator al emisiunii Starea Nației, precum și al rubricii Starea Sănătății, Emanuela Mercore - medic, fondatoare a Romanian Society of Lifestyle Medicine, Marius Mitrache - sportiv vegan, multiplu campion național la culturism, Tania Bordianu - co-fondator Unison, expertă în nutriție vegană.

Premiera mondială de la Iași: Nadia Comăneci & Romanian Creative Week

Primele două zile ale Romanian Creative Week au adus la Iași o premieră mondială. Patru creativi români, Irina Schrotter, arhitectul Vlad Țenu, artistul vizual Andrei Cozlac și IT-istul Andrei Dănilă, au prezentat joi seară, 3 iunie 2021, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, un colier virtual unicat.

Creația lor, un dar pentru marea gimnastă Nadia Comăneci, reprezintă primul colier NFT omagiu adus unui mare sportiv al lumii. O premieră mondială. Coloana sonoră a NFT-ului este semnată de compozitorul Călin Țopa.

Colierul virtual este realizat din zece piese, simbolizând acel „10 Perfect” obținut de Nadia la Montreal, în 1976. Fiecare piesă a colierului reprezintă, în formă tridimensională, câte o mișcare din exercițiile la bârnă, la sol, la paralele și la sărituri cu care Nadia Comăneci a impresionat, în urmă cu 45 de ani, juriul de la Jocurile Olimpice de Vară.

Prezentă la ineditul eveniment de la Iași, prin intemediul unui mesaj video, Nadia Comăneci le-a transmis creatorilor colierului NFT și fanilor săi câteva cuvinte emoționante.

VIDEO cu Nadia Comăneci poate fi urmărit aici: www.youtube.com/watch?v=6IXvTfWosu0

Detalii despre colierul NFT realizat de cei patru creativi români pentru Nadia Comăneci: 2021.romaniancreativeweek.ro/nft

Architecture,
cel mai mare festival de arhitectură din România

Architecture, festivalul de arhitectură organizat în cadrul RCW, a fost deschis oficial miercuri, 2 iunie, cu două mari evenimente organizate de ProEvent: Bahlui Vision și Walk & Talk, powerd by George, primul banking inteligent.

Bahlui Vision găzduiește o serie de evenimente spectaculoase, care se desfășoară, pe toată durata festivalului, pe Splai Bahlui mal stâng, Podu Roș – Iulius Mall.

Detalii despre Architecture: 2021.romaniancreativeweek.ro/architecture

Horror Vacui, o expoziție în premieră în România

Horror Vacui, expoziția dedicată esteticii contemporane, meșteșugului și tradiției, organizată în cadrul festivalului Expo (in)between powered by Raiffeisen Bank, este un alt punct de atracție din cadrul RCW. Expoziția este găzduită de Palatul Braunstein din Iași, care a fost deschis în avanpremieră, după mai mulți ani de renovare, pentru artiștii creativi.

Artiștii care și-au expus lucrările la Horror Vacui sunt: Radu Abraham, Aitch, Ana Alexe, ZO Kraft, Atelier Parter, Batem fierul la conac, Raluca Buzura, Daniela Cățoi, Megan Dominescu, Ferma de Artă Triunghi, In Context Slănic Moldova, Costi Lungu, Ștefan Neacșu, Roan Atelier, Saddo, Sânziene, Ioana Stanca, Elena Stanciu - Poartă-mă cu flori, Andreea Tron, Andrei Cosmin Vladimir și Victoria Zidaru. Curatorul Expo (in)between este KraftMade, un proiect reprezentat de artiștii Marlene și Alex Herberth, din Cincu, Transilvania.

Detalii despre „Horror Vacui” powered by Raiffeisen Bank: 2021.romaniancreativeweek.ro/design/expo-inbetween/horror-vacui

Un grandios festival al artelor vizuale

Visual Arts, cel mai important festival al artelor vizuale organizat în România, a debutat joi, 3 iunie 2021, alăturându-se astfel celorlalte evenimente dedicate artei și creativității, din cadrul Romanian Creative Week. Nu mai puțin de 11 artiști oferă un superb show prin care își propun să descopere, alături de public, creativitatea în artă, în epoca digitală.

glo™ provoking New Media Alley, parte a festivalului Visual Arts, se desfășoară în perioada 3 – 6 iunie 2021, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași. Cei 11 invitați speciali la New Media Alley sunt artiștii vizuali Andrei Colzac, Daniel Mancaș, Mihai Marian Mina, Silviu Apostol, Ana Maria Busuioc, Petru Clopoțel, Florin Ghimiș, coregrafii Radu Alexandru și Alice Veliche, actrița - artist vizual Alexandra Diaconița, artistul grafician Andreea Joltvinschi.

Detalii despre Visual Arts: 2021.romaniancreativeweek.ro/visual-arts

Fotografiile sunt realizate de: Raluca Ciornea/Amanda Maier

Despre Romanian Creative Week:

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), Primăria Municipiului Iași și Palas. FEPIC este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Amănunte despre RCW, pe www.2021.romaniancreativeweek.ro, pe paginile noastre de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube.

Partenerii primei ediții a Romanian Creative Week sunt: Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), Primăria Municipiului Iași, Palas, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, UniCredit Bank, Lancôme, George, primul banking inteligent, Philips, Raiffeisen Bank, glo™, Teilor, Freudenberg Performance Materials Apparel, Greenfield, Volvo, DPD, Laboratoarele Praxis, Nestea, Rodotex, ROTON, September, ProEvent, Share Architects, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, MECENA.art, Ordinul Arhitecților din România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, Travis Tours, Indiero, Miraval, Tribeca, Czech In, Humans of Architecture, Urbasn Eye, Humans Anticafe, Administrația Națională Apele Române, Carpatina, Facultatea de Arhitectură din Iași.

Partenerii Media ai evenimentului Romanian Creative Week: Pro TV, TikTok, TVR Iași, Agerpres, Elle, A List Magazine, Radio Iași.

Programul complet al RCW: 2021.romaniancreativeweek.ro/full-schedule

Sănătatea este și prioritatea noastră

Sănătatea este o prioritate pentru noi toți, iar întregul eveniment Romanian Creative Week este organizat conform regulilor stabilite de autorități în vederea combaterii pandemiei de COVID-19. Pentru a respecta cu toții aceste reguli, îi rugăm pe cei care vor participa la evenimentele RCW să aibă în vedere și măsurile de mai jos:
* Să facă dovada vaccinării anti-COVID 19, prezentând adeverința de vaccinare în momentul accesului la eveniment;
sau
* Să prezinte un test RT PCR, cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de eveniment;
sau
* Să prezinte o adeverință din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Echipa Romanian Creative Week
W: www.2021.romaniancreativeweek.ro
E: presa@2021.romaniancreativeweek.ro