Câștigătorul Concursului Walk & Talk

Câștigătorul Concursului Walk & Talk

Câștigătorul Concursului de arhitectură Walk & Talk, desemnat de juriul Romanian Creative Week (RCW) 2021, în data de 28 aprilie 2021, este Sebastian Comănescu, autorul proiectului „Sowing Futures”.

Câștigătorul a fost selectat din rândul celor trei finaliști desemnați de juriul RCW în data de 21 aprilie 2021, când au fost evaluate cele 15 proiecte înscrise în competiție. Numele finaliștilor:

1. Sebastian Comănescu - Sowing Futures
2. Felix Aftene – Muza
3. Catrinel Studio SRL - Looking at, Looking through


Motivațiile juriului RCW, în desemnarea proiectului câștigător:

Designerul Lucian Broscățean, membru al juriului RCW, a catalogat cele trei proiecte finaliste dret „consistente, impecabil prezentate și atent argumentate”, subliniind că „în urma interviurilor cu creativii / echipele ce au lucrat la realizarea lor, a fost dificil de ales un câștigător. Toate s-au dovedit a fi relevante pentru brief-ul final, iar în cadrul sesiunii online de interviuri au fost punctate și aspecte tehnice care ar trebui duse mai departe și/sau rezolvate altfel”.

Referitor la proiectul câștigător, artistul a subliniat: „A strâns cel mai mare punctaj din partea juriului. Referințele culturale la universul vizual din 2001: Odiseea Spațială a lui Kubrick, semnele, simbolurile precum și partea tehnică a randările - au contribuit la succesul acestui proiect.”

Pe de altă parte, arhitectul Tudor Grădinaru, membru al juriului RCW, a motivat desemnarea lui Sebastian Comănescu drept câștigătorul Concursului Walk & Talk prin faptul că „instalația reactivă Sowing Futures are o încărcătură semantică puternică, ușor de lecturat și de înțeles.

Asociat ideii de germinație, de evoluție embrionară, de transformare permanentă, conceptul se înscrie într-un registru simbolic ce trimite conotativ la legendele Demetrei și Persefonei, la culturile și ritualurile societăților agrare timpurii care celebrau succesiunea anotimpurilor și recurența ciclurilor agricole. Metaforă a dezvoltării organice, cum explicit o exprimă autorul, lucrarea invită la contemplarea perspectivelor potențiale de dezvoltare pe care viitorul le oferă”.

„Ideea generatoare se concretizează într-o formă artistică sculpturală, animată pe timpul nopții prin efecte scenografice cumulative, interesant concepută și cu rafinament modelată, având o certă valoare informativă, estetică și ambientală. Panourile ce îmbracă structura ovoidală a instalației artistice au o ornamentație bogată, dezvoltată într-o geometrie abstractă a liniei curbe, progresiv și neîngrădit extinsă, decupată pe suprafața materialului.

Dubla aparență, diurnă și nocturnă, materială și imaterială (obținută prin proiectarea ornamentului cu jutorul luminii), capacitatea reactivă și stimularea multisenzorială a pecepției sunt elemente care sporesc calitatea lucrării pe care o propune Sebastian Comănescu.

Membrii juriului au apreciat conținutul semantic, conceptual, calitatea artistică a instalației, caracterul interactiv și, nu în ultimul rând, peocuparea pentru realizarea concretă, din perspectivă tehnică, a proiectului. În consecință, juriul l-a desemnat pe Sebastian Comănescu căștigător al competitiei RCW 2021, secțiunea Arhitectură”, a mai arătat arhitectul Tudor Grădinaru.

Conf. dr. Adriana Micu, artist plastic, membru al juriului RCW, a arătat că „o instalație ar trebui să fie interactivă mai mult decât un obiect sculptural sau arhitectural, să fie sigură și stabilă și să comunice un conținut bogat în sensuri care să permită receptorului o percepție instantanee și completă a sensurilor încifrate, să prilejuiască o emoție estetică decelabilă și imediată.

Propunerea lui Sebastian Comănescu, s-a dovedit a fi foarte bine susținută conceptual, plecând de la simbolistica seminței, a germinației, cu conotații amintind de oul cosmic, mandorla mistică, elegant articulate din plăci de aluminiu perforate, calculate parametric, generând o structură compusă din poligoane neregulate, proteică, expresivă, perceptibilă ziua pe argintiu cu spațiile perforate umbrite, seara - o formă întunecată iluminată din interior-ce răspândește irizații luminoase pe sol, aluzie la textele vechi, scrise unele negru pe alb altele invers, alb pe negru, dealtfel indicând ca sursă de inspirație manuscrisul Voynich.

Linia ondulată gravată pe întreaga formă tridimensională, se constituie într-un traseu ce amintește de fractali și care parcurge forma fără să se întâlnească undeva, ca o metaforă a devenirii, a creșterii, a timpului neliniar a cărui moment 0, nu mai poate fi regăsit niciodată.

Din punct de vedere tehnic pare o construcție fezabilă, sigură și ușoară, așezată pe o bază cu greutate, care echilibrează axul oblic al obiectului. Funcția de instalație este asigurată de jocul de lumini și emisiile de ceață spontane ce dau senzația unui organism viu în interior – „pulsuri de lumină și ceață alcătuiesc o imagine embrionară a unui viitor cu potential infinit” - ingrediente, pentru un spectacol spațial incitant și emoționant deopotrivă”.

Juriul Concursului a fost format din: Lucian Broscățean (designer), Ioana Ciolacu (arhitect, designer), Dragoș Epure (arhitect), Tudor Grădinaru (arhitect), Adriana Micu (artist plastic) și Liviu Suveică (arhitect).

Concursul Walk & Talk precum și întreaga secțiune de arhitectură a Romanian Creative Week a beneficiat de sprijinul și expertiza platformei SHARE Architects.

Despre Romanian Creative Week: Într-o perioadă în care industriile sunt lovite puternic de pandemie, Romanian Creative Week își propune să facă un pas firesc, dar mai ales în siguranță, pentru dezvoltarea industriilor creative autohtone. Iașul se va transforma, între 2 și 6 iunie 2021, în nucleul creativității din România, găzduind nume sonore din domenii precum modă, arhitectură, muzică, film, publicitate, new media, design industrial.

RCW este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

Mai multe detalii despre RCW, pe www.2021.romaniancreativeweek.ro și pe paginile noastre de Facebook și Instagram